SluitenHelpPrint
Switch to English
Cursus: GG-VV1004
GG-VV1004
Christendom, een wereldreligie
Cursus informatie
CursuscodeGG-VV1004
Studiepunten (EC)7,5
Cursusdoelen
Aan het einde van de cursus heeft de student(e) - inzicht gekregen in het christendom en de theologie in de verschillende contintenten - weet van de belangrijkste thema's en theologische ontwerpen mbt. interreligieuze dialoog - kennis van theologische ontwerpen met betrekking tot cultuur en sociaal-maatschappelijke contexten en kan de student(e) voorbeelden geven van theologen die zich met deze thematieken hebben bezig gehouden - teksten van nietwesterse theologen gelezen
Inhoud
Het christendom is een wereldreligie in de meest letterlijke zin van het woord. Het christendom heeft zich namelijk verspreid over alle continenten. Sterker nog, de huidige groei van het christendom is met name in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Daar ligt, anno 2010, het centrum – en de toekomst – van de christelijke traditie. De beeldvorming van het christendom in de 21st eeuw wordt bepaald door christenen in Afrika en Latijns Amerika. Reden genoeg om eens verder te kijken dan het westen als het gaat om de wereld van het christendom. 

Dit college geeft zowel een kerkhistorische als theologische inleiding op het Christendom als een mondiale religie, waarbij ruime aandacht wordt geschonken aan het Christendom in de niet-Westerse wereld. Aandacht wordt geschonken aan hoe het Christendom zich verspreidde en transformeerde door zowel tijd en culturen heen en welke belangrijke theologisch thema's dit heeft opgeleverd. Gekozen is voor een geografische opzet. Dit betekent concreet dat per week een continent centraal staat. In het eerste hoorcollege van de week wordt telkens gekeken naar de kerkhistorische dimensie terwijl in het tweede college de theologie en belangrijke theologen centraal staan.

Bij de behandeling van Azië staat bijvoorbeeld de interreligieuze dialoog hoog op de agenda. In sub-Sahara Afrika staat de theologische bezinning in het teken van de culturele en sociale context waarin men leeft. Latijns Amerika is theologisch vooral bekend om zijn bezinning op het armoede vraagstuk; zowel bevrijdingstheologen als Pentecostale theologen worstelen met deze vragen en formuleren er – ieder op hun eigen wijze – antwoorden op. 

In de werkgroepen lezen we teksten van theologen uit de diverse continenten; in al deze teksten staat de verbeelding van Jezus centraal.

SluitenHelpPrint
Switch to English